Hrana s katero hranimo svoje ribe močno vpliva na njihovo zdravje. Hranjenje s kakovosto in raznoliko hrano je dolgoročna naložba v naš hobi in organizme, ki jih gojimo. Izbira dobre hrane se bo tekom življenja rib odražala na njihovih barvah, vitalnosti, kondiciji, življenski dobi, pripravljenosti na drst, številu mladic, odpornosti na bolezni in uspešnejše okrevanje po njih.
Žal pa ob poplavi komercialnih hran mnogi proizvajalci zaradi pohlepa po večjem zaslužku v hrano dodajajo snovi, ki zmanjšujejo stroške proizvodnje in hkrati znatno povečajo dobiček podjetja. Take »bližnjice« pogosto močno vplivajo na kakovost hrane in posledično na zdravje organizmov v akvariju.
Pri mojem delu vedno spodbujam stranke naj vzamejo izdelek v roke in si preberejo deklaracijo. Samo osveščena potrošniška družba lahko naredi selekcijo med dobrimi in slabimi proizvodi ter tako omeji prodajo poceni in nekakovostnih izdelkov. Ob branju deklaracij je potrebno vedeti, da si sestavine sledijo v enakem vrstnem redu kot so količinsko zastopane v hrani.
Spodaj bom začel seznam najprej z nekaj sestavinami, ki so škodljive (rdeče in oranžno obarvane glede na neprimernost) na organizem rib ter ostalih prebivalcev naših akvarijev, ki ga bom (upam, da preko debate z ostalimi akvaristi) razširil na koristne snovi (obarvane modro in zeleno glede na dobre lastnosti), ki doprinesejo k zdravju in dobrem počutju rib. Obarvanost sestavin si lahko predstavljate kot številčne ocene kjer je rdeča barva 1-neprimernoin zelena barva 4-odlično.
Torej, vzemimo v roke hrano s katero hranimo svoje ribe in si preberimo kaj pravzaprav vsebuje (mogoče ne bi bilo slabo enako storiti s hrano, ki jo uživamo sami)!
Etoksikvin (Ethoxyquin) - umetni konzervans in hkrati tudi pesticid, ki ni dovoljen za uporabo v humani prehrani. Po podatkih agencije EFSA je celo strupen za vodne organizme.
Umetni konzervansi (BHA, BHT) - tako kot na človeški organizem slabo vplivajo tudi na naše ribe.
E-dodatki (umetne arome, barvila, sladila,...) - tako kot na človeški organizem slabo vplivajo tudi na naše ribe. Pozor, niso vsi E-dodatki umetni in nevarni zdravju. Pozanimajte se katera snov je označena z E-oznako in njene lastnosti preverite na internetu.
Soja v kakršnikoli obliki - poceni, a za ribe slab nadomestek beljakovin živalskega izvora in najpogosteje gensko spremenjena, razen če proizvajalec izrecno ne navaja drugače. Verjetno slabega vpliva na organizem ob uživanju gensko spremenjene hrane ni potrebno posebej razlagati. Nikakor ne sodi med prve sestavine v ribji hrani.
Riž v kakršnikoli obliki - še ena izmed poceni sestavin, ki nima dobrega vpliva na ribe. Ogljikovi hidrati v rižu so težko prebavljivi in zelo obremenijo jetra ter spodbujajo že tako kritično nalaganja maščob okoli vitalnih organov. Nikakor ne sodi med prve sestavine v ribji hrani.
Koruza v kakršnikoli obliki - velja enako kot pri rižu. Nikakor ne sodi med prve sestavine v ribji hrani.
Krompir v kakršnikoli obliki - velja enako kot pri rižu in koruzi. Nikakor ne sodi med prve sestavine v ribji hrani.
Ribji koncentrat (fish solubles) - koncentriran odpadek/stranski produkt pri procesu konzerviranja rib in izdelave ribjega olja namenjen za povečanje ješčnosti - močan okus po ribah. Bolj kot dodajanje odpadkov se za promocijo ješčnosti priporoča uporabo krilla, česna in drugih sestavin, ki imajo tudi dejansko pozitiven učinek na organizem.
No pa nadaljujemo seznam sestavin:
Rdeča paprika - vir naravnih karotenov, ki poleg spodbujanja obarvanosti delujejo antioksidativno in tako pomagajo pri splošnem izboljšanju zdravja. Vsebuje tudi ogromno naravnega vitamina C, provitamina A ter ostalih koristnih snovi.
Koprive - vsebujejo snovi, ki aktivno zavirajo rast patogenih bakterij in pomagajo pri prebavi.
Grah - vir pomembnih rastlinskih proteinov, ki jih ribe lahko prebavijo in vlaknin, ki pomagajo pri prebavi in preprečujejo zaprtje.
Lignji - zaradi visokega deleža pomembnih beljakovin in hkrati malo maščob so idealen vir beljakovin živalskega izvora. Vsebujejo veliko nenasičenih maščobnih kislin, vključno z EPA in DHA omega-3 maščobne kisline.
Krill - ena izmed boljših sestavin živalskega izvora. Izredna prebavljivost, okus, spodbujanje obarvanosti in nešteto drugih pozitivnih učinkov naorganizem in zdravje uvršča krill v sam vrh izbora primernih sestavin za ribjo prehrano.
Zeolit - naravni mineral. Aktivno odstranjuje nakopičene strupe (ostanke zdravil, pesticide in ostale škodljive spojine) iz prebavnega trakta rib.
Kelp alge - makro alge izjemno bogate z minerali, vitamini in naravnimi spodbujevalci imunskega sistema. Preprečujejo pomanjkanje mineralov, tudi zelo pomembnega joda. Naravni vitamini so mnogo bolj učinkovito presnovljivi kot njihove sintetične kopije. Kelp alge izboljšujejo splošno zdravje in kondicijo.
Klorela - še ena izmed izjemnih sestavin, ki spadajo med alge. Vsebuje daleč najvišji delež klorofila. Telo razstruplja, obenem pa mu zagotavlja izdatno mero mineralov, vitaminov, encimov in celo naravni rastni faktor. Pomaga pri očiščevanju jeter, krvi in spodbuja prebavo. Po najnovejših raziskavah, predvsem na račun večje odpornosti na procesiranje, še boljša izbira kot spirulina.
Beta glukan - naravni stimulator imunskega sistema pridobljen iz kvasovk, ki se uporablja tudi v človeški prehrani, saj krepi naravno odpornost organizma in pospeši okrevanje po bolezni ali operaciji.
Menadione oz. vitamin K3 - sintetični vitamin, ki ima negativne posledice na organizem. Veliko boljša izbira je naravna oblika K vitamina, ki ga najdemo v zeleni zelenjavi.
Školjke - sicer vir lahko presnovljivih beljakovin, vendar problematične zaradi potencialne nevarnosti zastrupitve s težkimi kovinami in ostalimi polutanti.
Vitamini - verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Dodajajo jih vsi proizvajalci. V modri kategoriji so zato, ker številni proizvajalci z njimi močno pretiravajo, kar vodi k težavam z zdravjem. Pri vitaminih velja, da "več ni vedno bolje". Ne smejo pa niti manjkati.
Zadovoljstvo ob nakupu! V skladu z ZVPot garantirano |
Hitra dostava! Cenovno ugodna in hitra dostava |
Vaši osebni podatki so varovani v skladu |
Različne vrste plačil, kreditiranje |